11 December 2010

My first cupcake + Happy 52nd Birthday to Mak!

Assalamualaikum,


Alamak nampak gayanya layan blog jelah demi menghabiskan masa sampai jam7 petang. Tengok kat parking lot luar kereta bos dah tak ada. Tapi mana tahu dia keluar lunch ke kan, hahah.

Hmm, actually this blog seems not synchronize with what have happened in my life. Seriously, it might because of "lazy". I need to find some magic pills for the lazy part of me, lol. Sometimes it might because I have no broadband to access internet at home. Apa kes pakai phone update blog, ye tak? In other word, tak syiok online dekat rumah sebab I have a lot of things to do at home. Besides tidur, that is the only time I want to spend with my family and definitely with my lovely Kio, hehehe.

So last Saturday, me and my family celebrated my mom's 52nd birthday at JM Beriyani House (Bandar Hussein Onn). Special thanks to my old friend, Khairol Azizy (dapat diskaun from anak tokey kedai JM Beriyani House). Hehehe..

Surprisingly I have made a cupcake for her! Apparently I used to order it from someone yang betul2 talented in baking cakes (eventhough my mom pun dah taraf chef, kuikui). My mom said, "membazir je tempah kat orang lain..buat jelah sendiri bukan susah pun". Don't you ever think making cupcake is so simple? I mean, basic cupcake with not so heavy decoration. It's just nice for amateur macam aku ni, heheh.

Nevermind, I have made it! Banggalah jugak dengan diri sendiri, kikiki. So bolehlah korang share recipe cupcake Cik La ye. And one more thing, just assume recipe ni boleh dapat dalam 60biji cupcakes (small size).

A) Recipe untuk body cupcake:

1) 5biji telur
2) 250g gula
3) 300g butter
4) 300g self raising flour
5) 60g serbuk koko
6) 2 sudu kecil butter milk

Cara2: Campurkan bahan2 ni dan pukul. Siapa yang terror buat cake dia tahulah mana yang nak kena masuk dulu, hehehe. Bakar selama 20minit.

B) Chocolate topping:

1) Chocolate bar
2) Whipping cream
3) 2 sudu butter

Cara2: Cairkan coklat, dan campurkan whipping cream sedikit demi sedikit dan butter. Sambil tu kacaulah atas dapur. Just ikut instinct kalau rasa pekat sangat, tambah lagi whipping cream.

Untuk decoration (love and manik tu) boleh dibeli ye. Jangan pening2kan kepala nak buat, haha. Alaaa, love tu 10pieces RM1 je dan manik tu RM2.80 (pack kecil).

It's easy and simple right? Well, selamat mencuba! Tata~

Confirm sedap cupcake Cik La, hehe

Happy birthday mak! Semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan sentiasa diberkati Ilahi. Amin..


Thanks Krol. Semoga bisnes kau bertambah2 maju. Amin..

No comments:

Post a Comment