22 February 2012

Tanda-tanda awal kehamilan..

Assalamualaikum wbt,

Memang wajib bagi yang dah berkahwin untuk mencatat waktu period, waktu bersama, waktu subur dan perlu tahu period cycle berapa hari. Kalau macam aku, period cycle aku dalam 26-27 hari. Kalau 26hari, waktu subur jatuh pada hari ke 12, 13 dan 14. Kalau 27hari, waktu subur jadi 13, 14 dan 15. Pernah jugak kawan nasihat, kalau tak tahu waktu subur hari ke berapa, try bersama seminggu direct setelah period kering (eloklah start dari hari ke-8). Tapi penat woooo kalau tiap-tiap hari. Selang sehari pun tak apa sebab sperm boleh bertahan selama 2hari.

Actually pada 21/2-24/2 aku MC sebab demam. Demam yang memang betul-betul lembik dan badan kejap panas kejap okay. Masa tu aku expect demam nak period kot. Pernah jugak terjadi semasa sebelum kahwin. Kadang-kadang kita akan rasa badan lemah je waktu seminggu sebelum period. Tapi biasanya aku jarang nak demam lebih pada sehari. Selalunya makan panadol 2biji dan tidur. Bila bangun terus rasa segar dan sihat. Tapi ni sampai nak dekat seminggu memang agak pelik. Lagi satu, bila rasa dah nak sihat, waktu malam sampai ke pagi badan aku panas pulak. Pastu bila siang rasa okay sikit. Kalau tak silap, dalam 2minggu jugak badan aku panas bila time waktu malam.

Cuba tengok betul-betul Menstrual Calender bagi bulan Feb di atas. Aku try explain apa yang berlaku pada diri aku sepanjang bulan Feb ni.

4/2 (hari ke-25):
Nampak tak ada kotak kecik color merah? Itu tandanya aku alami "Implantation Bleeding". Hanya secalit brown spot dalam 3cm kat underwear. Masa tu nak solat asar. Bila nampak je underwear kotor, dalam hati berkata "alaaa dah period ke, tak berjaya nampaknya".. Haha! Tapi kalau ikutkan, baru hari ke-25. Patutnya aku period pada 6/2. Masa tu tak jadilah solat sebab ingatkan dah period. Yang peliknya, lepas tu terus tak ada. Biasalah kita orang perempuan kan, kadang-kadang kalau nak period tu keluar browm spot dulu dan ada masa terus keluar darah period. Yang peliknya, sakit perut memang sebijik macam sengugut!


6/2 (hari ke-27):
Punya-punya tunggu, darah period masih belum keluar. Hanya sekali brown spot pada petang 4/2 tu. Senggugut sekali sekala memang ada. Dan tanda-tanda macam nak period masih ada.


13, 14,15, 16 & 17/2:
Abaikan tarikh yang ada kotak hijau besar sebab itu adalah waktu subur sekiranya aku period pada 6/2.


1-2 minggu selepas missed period:
1) Rasa senggugut dan perut krem macam nak period (terasa menyengat kat bawah pusat)
2) Breast bengkak kat bahagian tepi
3) Nipple sangat sensitif
4) Perut masuk angin dan pedih ulu hati (takut nak sapu minyak angin so biarkan jelah)
5) Badan panas bila waktu malam


3minggu setelah missed period:
1) Rasa senggugut dan krem perut semakin kurang
2) Perut masih cepat lapar
3) Bengkak kat breast dah hilang tapi nipple masih sensitif (tapi kurang sikit)
4) seluar jean dah tak boleh pakai (bukan setakat tak boleh kancing, zip pun tak boleh!)
5) Bra sedikit ketat
6) Cepat rasa mengah


Rasanya itu jelah yang dapat aku explain buat masa ni. Belum lagi rasa mual, pening atau pun mengidam apa-apa (rasanya sebelum kahwin pun aku selalu demand pasal makanan, haha!). Kalau tak ada, syukur sangat.
Hopefully baby akan berkembang dengan sihat pada 1st trimester ni.
Ya Allah, lindungilah aku dan kandunganku dari perkara-perkara yang tidak diingini berlaku dan lindungilah kami dari penyakit yang memudaratkan.. Amin..

Sent from my iPhone

120 comments:

  1. lpas 2-3 mggu miss priod mmg masih ada rasa sngugut ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah masih terasa.. Memang sama rasa mcm nak period..

      Delete
    2. dear, sy pun sama.risau sgt.jadi tak tau apa jd. ni skg dah minggu ke 5, tp masih ada rasa sakit mcm nak period tu.sis dah dapat tau apa masalah nya ke?ada potensi ke keguguran? :(

      Delete
    3. Sy baru balik klinik,dah nk masuk 6 mggu..anak 1st,so xtau pape..just cari info kt tenet.. sy pn ade rasa sakit mcm senggugut, doc ckp klo x kua darah,normal..tp klo kua darah,ade risiko keguguran..na'uzubillahiminzalik..

      Delete
    4. Assalamoalaikom..saya pun cri info kt internet,actually dah 19 hari lmbt period,dh byk mangsa2 UPT saya korbankan so far semuanya negatif..buntu sgt..kdg2 sakit mcm nk period pun ada tp xdtg period nie..sekadar nk tau,kalau 19hari lmbt period boleh scan x,nak tau ada isi ke x?sbb saya ni jenis mkn xkawal..main hentam je semua..tolak besi,batu,kayu jer..Wassalam

      Delete
    5. Reya, better awak pergi cek kat klinik.. My personal opinian, kalau UPT -VE, doktor xkan agree nak scan.. Unless awak ada penyakit.

      Delete
    6. saya dah lewat 8 hari period. dari hari pertama miss period smpi hari ni (hari ke 8) saya rasa sengugut. pastu tadi gi kencing, lap ngan tisu ada darah skit. period ke pregnant?

      Delete
    7. sama ngan situasi saya..tapi saya mmng keluar darah tak pasti period atau apa...warna seakan2 coklat.sakit dia lebih kurang segugut tapi kali ni paling skit saya rasa..skarng rsa loya..bdn lemah pening2....belm buat ujian lagi sebb baru 3 minggu berkahwin..

      Delete
    8. Dear.. saya period 15h/b dec 2013 lalu..
      Bulan ni belum lagi period, hari ini genap 1 minggu sudah.
      check dengan pregnancy test tetapi masih 1garis(negatif).
      Tengah ari tadi ada rada senggugut 15menit je.
      Dalam minggu ini pun sering dehidrasi.. macam kering tekak kurang minum.
      Tiada mual.. tiada pening juga.. apakah aku ada tanda2 pregnant? 7bulan yang lalu my first baby meninggal dalam perut usia 36minggu..

      Delete
  2. SAYA SUDAH SEMINGGU SAKIT PERUT DENGAN PINGGANG
    PERIOD BELUM DATANG LAGI
    BULAN LEPAS DATANG 10/12/2012

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah mungkin ada.. So mcm mana sekarang? Maaf lambat reply :)

      Delete
  3. sy ada rasa smua yg cik la rasa.. skrg ni bdn sy rasa nk demam..sakit tekak n dh dekat 2minggu sy rasa segugut n perut sy megeras.. sy br mis periot 3hr.. adakah sy megndung..sy br je kawin 5.1.13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try buat pregnancy test lepas 1week missed period.. share your result nanti okay?? :)

      Delete
  4. saya dah 11 hari lewat...perut cramp macam senggugut nak period tapi tak period-period jugak... tak tahan dengan sakit, rase nak pergi berurut, sakit dkat ari-ari and rase perut mcm banyak sgt angin...tapi kawan2 ofis suruh hold dulu sbb mungkin ade isi...tp sy dah check UPT, 1 line jek... :(

    ReplyDelete
  5. sya. .da 31 ary xpriod..2 tanda pregnent ke. .nk wt test tkt..xhamil. .

    ReplyDelete
  6. X bole nk sapu minyak angin ke?? Sy tgh merase simptom yg same mcm senggugut dkat 2 minggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau instinct kuat rasa cam pregnant, jangan sapu dulu..

      Delete
  7. Sy da missed period..dan harini ade keluar darah kaler pink like brown...pastu senggugut mcm awk rasa...tkut nk cek upt..kalau negatve...sedih.

    ReplyDelete
  8. saya tgh plan nk hamil kali kedua. baru je abes period last week.. alih2 mggu ni dah rasa loya n mual. perasan je preggy, padahal food poison..tapi possible x kalo nk kesan smggu kehamilan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza, ada betul explaination cik Una Persona.. rasanya Fasha Sandha pun pakai UPT tu (Clear Blue) sebab tu 2minggu dah tahu.. mcm saya pakai strip tu 3minggu missed period baru nampak jelas double line.. so harap bersabar ye :)

      Delete
    2. jawapan ini yg saya nakkk!!! dah 2x try yg strip tu langsung x nmpk! dah seminggu missed period! so pasni bley try clear blue.. syukur dgn jawapan ini.. esok jugak try clear blue sbb instinct mmg kuat saya preggy..

      Delete
    3. so macamana? dah ade keputusan ke... sy pernah guna jenis strip masa dah lewat period seminggu (hari ke 36, kitaran period 28 hari)nampak 2 line, 1 line lagi kabur. esok tu cuba clear blue yg digital dia keluar pregnant 3-4 (maksudnya hamil 4-5 minggu xsilap.. tapi pada hari ke 40 saya keluar period, doc sahkan sy x mengandug...

      Delete
  9. sy baru kawin 11 hb 2 2013 baru ni..ni rasa nk demam..bdn panas..last period 14hb 2 bru ni.. saya wat ujian kehamilan guna strip, tp xhamil..apa sebab ye erk? kena check guna strp ms nk period ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. try tunggu 1week lepas missed period kot :P

      Delete
  10. Sy bru 2 bln kawen.. Da delay 4 ari period ni.. Sakit pggang n perut crem.. Mlm bdn panas.. Tu tnda prgnnt ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah.. tanda2 kita macam sama :)

      Delete
  11. sy pun nk tny..boleh ke kesan seminggu kehamilan?atau xdetect lg...sb 10 hr lps bersama, ada brownish spot 3 hari,pstu clear....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza, ada betul explaination cik Una Persona.. rasanya Fasha Sandha pun pakai UPT tu (Clear Blue) sebab tu 2minggu dah tahu.. mcm saya pakai strip tu 3minggu missed period baru nampak jelas double line.. so harap bersabar ye :)

      Delete
  12. Seminggu kehamilan xblh detect guna upt strips tu. unless kita guna yg jenis mahal Clear blue namanya. Tapi dbb seminggu tu awal sgt, HCG pun masih skit sgt.. Seeloknya chck lah mggu ke-5,(smggu slps miss period). Kdg2 ada juga org yg xnampak tanda ms mggu kelima, blh try check mggu ke-6 insyaallah nampak.

    ReplyDelete
  13. sy pn nk tnye sejak 2 ke 3mggu nie rse cam nak period tp skit hnya di sebelah kiri abdomen n sebelah kiri pinggang...perut gak terasa lain macam...bahagian atas dan bawah perut terasa keras..rasa loya n nk muntah..sy bru abes period 6/2/13...boleh ke ini dikatakan tanda preggy..coz sy memang terasa cam hamil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm. Maaf ye. Sy sblm nie pun ada mgnlami mslh tersebut.. Sy crik tukang urut kpg.. dia kata sarung peranakan sy jatuh.., sb mungkin sy sblm nie pnh trjatuh kuat. slps makcik tu urut, alhamduliilah xsakit lg.. Sakit dia macam kena tusukan jarum je kan.. menusuk2 je ase :(

      Delete
    2. slm..sakitnye lbh kurg cm awak tp saya xpenah jtuh...penah gak nk g urut tp makcik urut tu kata saya masih awal lg jd xpyh urut..dia just bg daun sireh,pinang n kabur suh mkn n airnya sapu pd perut seolah-olah kita angkat peranakan kita..n then lps 2 dtg...bulan mei ni xperiod lg..dh delay 8hri..but bila wat upt still -ve..rasa cm preggy coz xpenah lak delay lama sgt..

      Delete
  14. Salam.sy ad rase skt kt area my breast slps hbs period smggu.besenye nk dkt period br skt kt breast.da hmpr 3 mggu skt.pgg n prt terase skt jg mcm nk period..selera mkn btmbh.sy pnh wt upt lps smggu hbs period tp -ve.skrg sy tggu period bln 3 ni.klu xdtg jg alhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kite..now tgh tunggu dlm semingu lg bru nk bt upt..

      Delete
    2. samela saya pon tgh tggu seminggu ag nk wat upt..sekrg ni dah 3hari 3mlm loya dan muntah2...perut mcm masuk angin..breast sakit kt tepi..nk test tp rase mcm awl ag..

      Delete
    3. Sma gk ngn sy..skit pggang dan perut..klau jln lasak atau jauh..skit je pggang..dh smggu cmni..tp mggu dpn sptutnya period..breast pn cm mbesar dan sakit..di tepi2..sy pnh kggurn 6 mggu..tkut rsa 2 sbb ksan kgguran.bru ni test gk upt.naik 2 line tp yg 1 kabur je..kna tggu priod dtg ke x..mls dh nk cek..tkut hormon nk priod je ke yg upt jd cm...

      Delete
  15. Ya Allah..terima kasih utk info berguna ni ye cikla..keadaan yg sme sy hadapi skrg..bru 3 hari lewat,test upt kabur..perut cramp mcm snggugut,mlm2 bdn pnas..breast jd semacam,bile cek doktor,50 - 50..huhu skrg da lewat 8 hari..tkut nk test lg sbb tkut kabur lgi..ingtkn sy sorang je alami bnda ni,bru lega hati bce info ni..hrap2 mnjadi la..

    ReplyDelete
  16. Saya plak da 5 hari delay period...tp sy ader rs krem kat bhgian perut belah kanan,slalu dahaga n mlm plak bdn jd pnas...cmner yer...nk buat upt tkut -ve...

    ReplyDelete
  17. Hehe. Mmsg ade xprnce msg msg. Sy tiga hari lepas ade kluar darah sikit. Dua hari je. Smlm ade tnde cklt. Ikotkan period nextweek. Tanda prgnnt ke? Sy buat upt dah. Tapi negative. Xpernah jd mcmni. Risau bnda lain. Guna strip tu x brpe accurate ke? Hmmm

    ReplyDelete
  18. Saya kawin 9 Feb 2013, nak anak cepat sb umor pon dah 27 thn.. tp kecewa sb 18 Feb period, sedih betol... Sekarang ni tgu waktu je, tanda-tanda nk period memang dah ada, senggugut, breast pon sakit, pas tu asyik kentut je :) ....harap2 tu tanda hamil bukan period sb tanda2 hamil sama je ngan tanda2 nk period.. 10 Mac hari tu gatal nk buat upt tp -ve :( awal sgt kot huhuhu....

    ReplyDelete
  19. apa pndangan korg erk???sy bln lps spttnya period pda 22 feb tp blm period.2 mgu sblm date tu sy jmpa suami sbb kmi tgl brjauhn,jmpa pun time cti ja.time tu time subur ag la.bla da lwt period dlm 4 ari sy test ada 2 line tp 1 terang n 1 kabur.then smgu lwt plak sy test ag ada 2 line cmtu jgk.dlm tempoh tu ada dlm 2 atau 3 kali la ada tompok coklat kuar.tp bkn period la.dpt d bezakn.selalu bla period tiap2 bln mmg byk n senggugut.bla sy jmpa doktor kata negatif.dia cuma test air kencing jer.hu3...sedih...tgu bln ni plak la.lau x period jgk hrp2 ada rezki la nti.arini da mula asa mual2.sy msih ag 50-50 utk dptkn kbnrn.sehgga skrg blm ag period

    ReplyDelete
  20. erm nk tnye...bln lepas period 6 feb 2013.....smpai skg x dtg period gie...mmg plan nak pregnant....tpi rasenya malas nk check....coz takut negetif je...

    ReplyDelete
  21. hai as salam nak tnya la.. saya dah lewat period kalau ikot kiraan haid sy 28 hari.. sy dah lewat dkt 7 hari (seminggu)!! tiba2 esok nye saya mengalami sakit senggugut.. dan ada kesan merah.. nampaknye sy dah period.. tapi kali ni period sy berketul2.. sy makin risau.. sy mengalami keguguran ke?

    ReplyDelete
  22. Salam. Sy da nk stahun kawen.. Tp mgkin blm ade rzki lg. Mmg nk cpt ade ank sbb umo pn da byk. Sblm Kawen lg mmg period sy sbulan 2x. So sy anggp bnda tu normal. Mknenye ari sy bersih juz 2weeks. CM PENIN2 LALAT. CMNE ERK NK KIRE ARI SUBUR. Bln ni pttnye period 22hb. Tbe2 2ari awl da period. Tp kuar brown spot. Tp nmpknye xde rzki 2ari lpstu period plk. Tp xbyk juz pki pntylnr..

    ReplyDelete
  23. Salam,

    cuba share pandangan, kalau dah guna Clear Blue Digital tu selepas 5 hari lewat period, dgn result 'not pregnant'...tp tanda2 sama mcm dikongsi tu masih berlangsung (sakit ari-ari, sakit breast n loya)...instinct kata preggy (of cos la kan sbb nak sgt preggy)...patut berhenti berharap, atau kita terus berharap n check lepas cukup sebulan atau lebih?nervous juga...

    ReplyDelete
  24. salam,

    sya rasa lenguh2 di kaki.sakit senggugut,pening,loya2,rasa mual2.seblum ni kalo nak peiod macm ni tpi sllu dlm 2-3hari dah period..ni nak dkat seminggu simptom2 ni berlaku..saya punya cycle period 30-35 hari..bulan 1 hari tu saya dtg pd 28hb.bulan 2 saya peiod 26..harini 27 hb...tunggu lgi seminggu takut nak wat upt hari ni takut kecewa lgi..erm.

    ReplyDelete
  25. Salam,

    Mslh sy len pulak ne. Sy ada ank umur 5thn. Buat ms skrg nie sy bru ja stop amik pil prncang (4thn da amik). Slalunya bila mkn pil prncg mmg tarikh priod teratur.. Bla dh stop amik pil prncg jd kalut lak cmna nk kira trikh.. Sy da period 4mac lepas.. Smpai skrg (7april) lom period ag.. 3April lepas gatai dok cek dgn upt.. tp negatif.. :( awal sgt kot tu? Rs snggut dn pening2, moody ttp ada.. Smgu lepas sy berurut dgn makcik kt kpg.. Sbb perut dn pgg sblh kiri rs sakit sgt mnucuk2 rsnya.. bla pggil makcik, makcik tu ckp sarung peranakan sy jatuh, mgkin sblm nie sy ada terjatuh dgn kuat.. Bla berurut tu, boleh je makcik tu ckp sy ada bb.. tu yg cek 4mac tu.. tp negatif.. takut lak nk cek psnie.. :(

    ReplyDelete
  26. saya baru saja owg cni....n banyak lah u pgthuan saya..

    ReplyDelete
  27. salam dr sy sha,,saya nk tye pndpat korang lah,,,sebelum saya kwin kitaran haid saya tepat pada waktu nya..selepas saya kwin kitran nya tidak menentu, dah 4 bulan dah saya kwin,,,knp jdi mcm 2 ..bulan 3 dkt semggu lebih saya x datang period...saya igt kan y saya nim pgnt..tanda222 mcm pgnt 2 npk sangat lah,,tibe222 saya datang uzur ...knp ktran uzur saya lamabt bila dah kwin nim??????.

    ReplyDelete
  28. as salam..sy tak ingatlah date period last month..(bulan 2)
    tp bulan 1, period sy dtg hujung2 bulan..bulan lepas..so now dh april..period still blom ada..tp mggu lepas..kepala rasa pening2,mual( tp x muntah)..selera mkn xda..skrg dh okey..
    cuma rasa perut mcm nk senggugut (tp xkuat sgt)..sakit kat ari2..
    pinggang rasa lenguh2..selera mkn still mcm xda...tekak xsedap...
    tanda hamil ke..?
    sy belum beli pregnant test..sb nk tunggu 2,3 hari lg..serius..x pernah lewat period..waktu period sy cantik..tiap2 bulan datang..cuma beza date je lah..hihii.
    ni rasanya cm nk masuk 2 week missed period

    ReplyDelete
  29. tp sy mcm rasa diri ni preggy je..cm confident..tp xberani nk beli pregnant test..takut negatif...hrp2 preggy lah..smpai termimpi2 mengandung perut dh besar..doktor bgtau twin... ( excited)
    so tggu je lah..
    bila mlm, badan terasa panas sgt2... sy kerap mandi..sb xtahan panas..agak2 sy ni hamil x..?

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum, Saya Mas, sy berkahwin bulan 5.2012, last period sama dgn time saya kawen, sejak bulan may 2012 smp bulan feb 2013, sy xdtg haid ( 9bulan juga sy xdtg).. n bulan 1 ambil kputusan jumpa doktor,after scan, doktor ckp everything is normal , & doktor bg ubat keluarkan darah -7biji & stabilkan hormon 2 biji ( Pil perancang kot ), after 1 week sy dtg haid 13/2/2013 ( 7hari), bulan kdua 8/3/2013 (7hari), n bulan 4 belum dtg..dah lewat seminggu mcmtu la...yg menjadi tanda tanya, bdn rasa lain, sakit pinggang n lenguh kaki hampir 3,4 minggu + perut asik berkocak2x...(mcm someting je kat area ari2x nie)...

    ReplyDelete
  31. salam . naa tanye saya aini saya baru berkahwin . saya sakit senggugut tapi tarikh period lambat lagi.. lagi 2 minggu . apakah tanda nya.

    ReplyDelete
  32. Saya masa preggy first dpo 18 sy cek guna strip pada pukul 11mlm jelas naik double line.. Kali ni dgn tanda senggugut mcm nak period tapi sampai ke sudah x period sy cba buat upt guna strip jenis sama mcm sblm ni tp negetif. Hati sy kata mcm sy preggy tp kenyataannya tidak. Atau sy cek terlalu awal? Masa cek tu cd31.

    ReplyDelete
    Replies
    1. So skrg cmne u pregnt ke

      Delete
  33. Salam...sy bru jmp blog ni...sme crite mcm sye...2 3 bln lps priod memg xregular...pg jmp dctor 2.4,scan xde ape problem pon...dr. ckp mgkin sb stress...dr. bg ubt utk bg priod and ubt sbur...blik je dri klinik...trus priod...hri ke 2 priod start mkn ubt sbur smp hr ke 6...lps tu , memg ad bsme suami, xtw plk hri tu time sbur ke x...2hri trut2 bsme...n then 23.4 hri tu bgun pg ,rse mcm someting je kua dri 'v', tgok ad mcm drh cair...priod la agknye...pkai la pad,smbung tdo sb nk kje shift ptg...tghri bgun mndi nk g kje..smp mlm nk blik nk blik kje nk tukar pad,dh xde drh pon...drh tghri td je itu pun coklat je...esoknye memg dh xd lgsung...dlm mggu tu memg breast rse sakit,perut pon rse mcm nk sggugut je...so skrg hrpan memg tggi untuk preggy, tp tawakkal je skrg ni...nk tggu smp due priod mggu dpn mcm mna...hri ni plak dpt brite dri kwn stu tmpt kje...bru kwin 5 bln dh preggy 5weeks...memg trse jgk dlm hti ni...tp tumpg gmbire untuk die...rzki tuhan bg pd die...pd smue,tlong jga doakan sye...

    ReplyDelete
  34. as'kum..saya na bertanye..saya bru kawen 13/4/2013 dan bru je lepas habis period pada tu..saya sekarang nie dlm 2-3 hari niee terasa loya2,lemah2 dan asyik na rasa tido n penat jee..ada masa sensitive..jadi dlm sminggu nie teringin sgt na mkn durian creape..padahal saya xpenah suka kn durian ;) .. dlm insting saya preggy..ramai yg tegur saya nie da ada isi ke.. tapi boley kee..maseh awal lagi kn..saya xna check lagi mugkin terlalu awal lg kee ..

    ReplyDelete
  35. Sy skrg rs segugut cm nk dtg bulan.. kitaran haid sy memg xmenentu last sy periot 31.3 tp sy tkt nk mhrp..sbb sakit pinggang n segugut dkt 2minggu.. awk rs sy pregnt ke

    ReplyDelete
  36. Hye. Assalamualaikum. Sy pnye period x regular tp sy xpenah missed period.lmbat cmne pon msti akan period jgk. Ok, cycle sy slalunye 35,36,37 hr. last period sy pd 22mac lepas(hr ptama) n smpai skang x period lg.maknanye hrni dh masuk cycle 46day kalau x silap.Pd 29april hrtu ada kuar dark brown.sy ingtkan period tp pas 3 hr die ilang m skang x period2 lg.sy dh check last week tp negative.bila lg sy bole check? Sy takut kecewa.n kalau bkn preggy abis knp xperiod? Ada symptom pnyakit pape ke.takuttlaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye..mesti u pregnant kn

      Delete
    2. Salam.maaf ye..b4 this ada jumpe doc.doc btau klu cycle 35days above, ada gnguan hormon such as pcos..better gi jumpe doc utk kepastian dan rawatan cz sy juga mengalami cite yg sama.

      Delete
  37. saya dah delay 8hri hri ni...pg td try wat upt tpi line samar sgt2..beberapa hri sblm nk period ada gak jd spotting cam cik la..ingtkn nk period tp besoknye dah xda spotting tu..sblm ni xpenah plak jd cm 2..naluri hati rasa cam preggy..tp bila wat upt cam -ve je..saya period yg regular xpenah delay cmni...

    ReplyDelete
  38. Saya rasa cam perut mencucuk2 belah kanan...pastu malam badan panas. Expected period 26 mei nie..cepat lapar n rasa loya terjadi baru sekali iaiu pada 21 mei..adakah saya preggy? Mohon pencerahan..

    ReplyDelete
  39. sy last month period 24/4/13 till now x period lg...ble test negative.... sdh sgt. :-(

    ReplyDelete
  40. sy pulak supposed peyed 23hb mei.. tp jugak kuar.last night bersama suami,esoknya ade darah kuar sikit.pakai pad,then x kuar lg darah.till today still x peyed lg.selera mkn bertambah,skrg rasa mengah sikit.pale pening2,tp telan pcm hilangla..hubby kata next week br chek upt..hopefully preggy..

    ReplyDelete
  41. korang semua yg masuk blog ni n buat pertanyaan pasal pregnant..korang ingat ni blog doktor sakit puan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah betul tu! maybe dorang saje nak share pengalaman..

      Delete
    2. itulah..part mula2 tak ape ag... scroll yang kat bawah2 terus cik la mcm tukar profesion... hehhee...

      Delete
    3. dulu belajar xpandai, so xdapat jadi doktor.. now rasa mcm doktor pun ada.. hehe

      Delete
  42. sy lak xpernah period awal..tup tup bulan ni awal seminggu.. ada gak ke tanda2 hamil cam tu? (mode:berharap lg utk prgnant..:( )

    ReplyDelete
  43. cikla,sy nak tanya...ada x terasa mcm ketulan kat bwh pusat,atas ari2?.......saya ada.....

    ReplyDelete
  44. Salam..sy bru sebulan lebih kawin,25/5 aritu...lpas tu 29/5 sy period, date period tu ok kot sbb bln april sy period 28/4... start 8/6 hingga skrg sy alami sakit2 mcm yg cikLa alami.. sy tak reti kira kitaran haid ni, period bln6 delay 4@5 hari, 4/7 bru period...time period tu frust dah,nmpak muka hubby frust,tp dia leh cover lg...xpe katenya lain kali kita cuba lg...

    slalu sy period breast mmg akn bgkak dan sakit...tp kli ni nipple sgt2 snsitif,sakit pggang,angin byk dlm badan,perut sakit,kdg2 kiri je kdg2 semua perut sakit,pedih ulu hati...da 2 ari susah nk tido mlm,kena usap perut dulu bru leh tido..
    4/7 sy period,hari prtama n kedua keluar darah, byk tp x byk mcm sblm kawin dulu sampai bocor time tido...hari ke3 n ke4 keluar sikit je...hri ke5 lg skit tp brown spot tu...

    SAYA pregnant ke atau sy da keguguran? Sy confius ni...sbb sblm period antara 9 hngga 23/6 aritu 2kali buat upt result -ve je,simptom2 sakit tu mcm nk pregnant. Pastu dtg period pulakkk...Skrg da abis period,nk buat upt pn da takut...takut kecewa lagi....
    Bila date sesuai sy buat upt lagi ye?

    ReplyDelete
  45. As' salam..
    Saya baru je lepas period dlm 2-5/7..
    Lepastu dlm tempoh subur mmg ada bersama dgn suami..
    Sbb niat mmg nak dptkan zuriat lepas brehat dri kguguran bulan 11thun lepas..
    Dlm 2 3 hari ni..kaki terasa sangat lenguh naik tangga ofis..
    Trpksa delay naik ofis sbb nak ambik nafas n legakan lenguh kaki..
    Dan perut mmg krem, ulu hati sakit..pinggang tak payah cakap..mmg rasa nak patah..
    Sbelum ni kalau nak period, mmg tak pernah sengugut..kalau sbiji dua jerawat naik mmg normal lh kan..perut kdg2 je sakit..
    Cuma kali ni lain sikit..nak baring mmg tak selesa, kalau tngah jln2 pun mmg mntak tlg en.suami pimpin..
    Mual ade sikit, cuma tak muntah..kdg2 tringin nk mkn mcm2 tapi tak ambik kisah sangat..
    Then..sekarang ni *waktu tulis komen ni* badan ttibe rasa panas..lepas mandi pun mcmtu gak..
    Tanda2 yg sy alami lebih kurg je kan..
    Cuma tak berani nak buat upt sbb takut kecewa..lagipun, masih trlalu awal nak buat ksimpulan..alahai..

    ReplyDelete
  46. Salam, sy cma nk bertnya.. sy bru ja berkahwin pd 16.8.. mknya bru semingu.. tp knp sy mula rasa demam,kerap kencing,perut trasa cm msk angin,breast pn ada skit.. adkh wktu sy sdh boleh preggy.. sdngkn period sy tak menentu.. hubby suruh hold dlu utk cek.. tp tanda2 byk yg sama..

    ReplyDelete
  47. hi, irma nk tanya kpd yg arif. btw my first period is on 1st augs. since on 27hb mmg before that also dh rasa lain mcm, dmm x sihat batuk selsema.. semua ada.so i decide buat upt twest.. and its +ve wlpun blur.. next day, irma pg klinik n doktor do another upt test ands its +ve.
    irma just nk tnya, since doktor yg irma jmpa tu no so friendly, time pg tu mmg xde bg ubt or vit, what she give is ubat demam and selsema ja. and she said, after 2 weeks dtg ultrasound... to ensure that im really pregnant..
    so question up kt sni, event kita dh disahkan hamil, ist a big potential not to after few weeks? kerisauan melanda sgt ni, sbb doktor tu buat muka yg meragukan...
    then apa yg irma rasa skrg, cramp, perut mengeras and sakit mcm senggugut. kdg2 rsa cm ada cecair kluar (which is i thought its period) rsa jer cmtu akan cpat2 pg toilet check, coz risau ada darah ker ape.. what should i do sis?

    ReplyDelete
  48. sy pn ad simptom cm cik la ni.tpi tkt nk berharap.tkt kecewa.huhu..

    ReplyDelete
  49. Salam sis.... Nak tanya... Sy ngan suami beu brkahwin blan 6 lpas. .. Jd last kmi bersama sblom suami oustation bulan 7 .. N period sy boasa dlm 8 hb or tarikh dekat2 tu... Tp ni dh blan 9 x period agi.... Tp sbelom ni mmg pnah jgak blaku lambat period smpai 3 blan ... Ni dh 2 bulan x period. N check prgnnt test negatve pas taw lmbt pweiod.... Ttp sy mngalami sggut 3 mggu bturut2.... Rasa pert masok angin.... Tp berat bdan breast x sakit x bertambah... Msih cm biasa... loya x de .. Cuma ad pning... Jd saya keliru... Adakah sy prgnant?

    ReplyDelete
  50. harini implatation bleeding kot. sampai buat research. thanks info ;)

    ReplyDelete
  51. Salam...sy nur..nk berkongsi la...sy bersama suami dlm 18- 19 hb 8 aritu...pas2 sya dtg period 20hb..skrg ni period untk bln 9 xdtg lg....tanda2 xde pun...cuma skrg rasa bdn panas sejuk je...nape yer?

    ReplyDelete
  52. Sy ada sume tanda2 tu tp bla cek pakai pegnant test negatif..tp skrg msh ada tanda2 tu..konpius sy hamil atau x..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. so mcm mana skrg..dh tau ke preggy atau mcm mana.. :)

      Delete
  53. Sy ade semua tanda tu. Not 1st baby. Ni baby ke 3 dah... skg ni demam dah 8 ari. Dh cek darah dan bukan dengue.. esok pagi nk g klinik scan perut terus. Sb last time period tu lain mcm darah dia.. ade kejap xde kejap... malas nk buat upt test.. sb symptoms sama sgt dgn cik la ni... sy syak sy pregnant

    ReplyDelete
  54. Ini yang saya sedang lalui sekarang...ada spotting pada hari khamis dan hari jumaat iaitu cd30 dan cd 31. Sampai hari ni masih tiada darah period yang keluar. Breast rasa sakit dan besar, perut cramp, kembung dan pedih ulu hati, kerap kencing sampaikan tengah tido malam pun terbangun sebab nak tkencing, badan panas waktu malam.... Tapi.....dah 2 kali buat UPT still negatif.. xtau la ape punca semua ni...Bila sepatutnya saya kena check UPT..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upt dilakukan dgn pregnantcy test yg ada tertulis boleh detect kadar hormon 25 mlU...
      seeloknya try la bila miss period 3 minggu...sbb kadar Hcg dah makin tinggi..dapat la detect...

      Delete
  55. As salam semua. Sy nk share pengalaman kt sini. Sy pernah buat upt bulan lepas guna clearblue digital n dpt result +ve. Masa detect ni baru 1 hari due period. Lepas 2 hari, tiba2 turun mcm darah period..terus ke klinik takut la kot2 gugur ke ape. Doc check upt guna strip -ve. Terus ke emergency hospital. Scan x nampak kantung sbb doc cakap kalau ade pun x nampak lagi sbb baru 4 minggu. Di hospital skali lagi buat upt -ve. Sy buat test darah. Untuk makluman semua, test darah atau beta hcg test lebih tepat utk detect kita preggy atau tak. Dipendekkan cerita, test darah pun -ve. Sebenarnya doc bgtau yg sy alami chemical pregnancy. Kawan2 boleh google utk baca details pasal chemical pregnancy ni. Ovum n sperma bersenyawa, tapi x berjaya menempel di dinding uterus, lalu turun bersama darah period. So, takde rezki. Bulan ni..period sy dah 4 hari due..still tunggu dlu.. tanak frust mcm bulan lepas.. apapun bergantung kepada rezeki Allah nak bagi kan..kita hanya mampu berusaha dan berdoa :)

    ReplyDelete
  56. Apa yg sy tahu cr lah UPT yg boleh detect kehadiran hormon Hcg pada kadar 25 mlU...kebykkn prengnant test boleh kesan bila hormon Hcg 50mlU...kalo miss period 1 @ 2 minggu mmg xley detect la..sbb kadar Hcg xsampai 50 mlU pun...tgk pen
    erangan sebelum beli pregnant test...kalo br pregnant 10 hr contohnya kadar hormon kurang dr 30 mlU...mmg xley detect ler...

    ReplyDelete
  57. Try buat ujian air kencing slpas 6 minggu dari tarikh last period hari pertama...insyallah akan nmpak double line tp blur...minggu dpan test lg skali....lpas tu nmpk double line terang...

    ReplyDelete
  58. Saya last period 22.08.3013 . And sampai sekarang belum period lagi . Last week check upt tapi -ve . Semua ciri ada kat atas .

    ReplyDelete
  59. salam..sy pun ade rasa ape yg cik la rasa..last period sy 17/9..sy baru kahwin pada7/9..
    skrg sy asyik sakit pinggang dan perut sakit rasa cramp kt ari2KERAP KE TOILET UNTUK MEMBUANG AIR KECIL..RASA MUAL TP XMUNTAH,SY RASA PENING TP DUE DATE PERIOD SY BELUM LAGI..ADAKAH SY MENGANDUNG

    ReplyDelete
  60. Asalam...sy dah delay period 11 hari...spttnya sy period 12/10 ari tu...senggugut tu ade la sikit..pinggang sbln kanan rasa dcucuk..sakit pinggang n blkang..ada sapa yg prnh mgalami??

    ReplyDelete
  61. HELOOO??? BLOG DOKTOR KE NI?? :)

    ReplyDelete
  62. Salam..akk,,sy tgh rase bnde yg same...sepatutnye piyed 04/11 tp lewat smpai hari nie...n da mule rase senggugut and kerap buang air...tp x tau la nk sure mcm mane..akk mmg rase senggugut giler2 ke??

    ReplyDelete
  63. bgs jgk ade entry ni.sya bru bt upt lps 3 ari lewat period.hasil -ve.sblm ni x pena miss period,ini 1st time lps 19 tahun sya period.tp tanda2 preggy ade kot... breast rasa sengal,perut mmg byk angin,pedih ulu hati,bwh perut ni rasa menyucuk.nak tggu semggu lg bru bt ujian upt semula

    ReplyDelete
  64. Tumpang laluan. Sy ni lewat 11hari last period 14/10 . Pada 14/11 dan 2 3 hari selepas tu sy mgalami lelehan jernih bila kencing. 5 hari lewat cek -tve pkai brand biasa je. pastu hari ke 8 sy test pkai clear blue digital not pregnant. Skrg sy rs mcm sakit ari2 n pinggang sebelah kiri. Rasa perut mcm memulas period. Perlu cek upt lg ke?

    ReplyDelete
  65. Saya dah 3 bulan 1 minggu tak dtg bln..first cek upt +ve, kali kedua cek -ve..dan kmudian tanak cek dah.. Kecewa.. sebelum ni dtg bln sy mmg x berapa nk teratur..tp tak pernah lambat dtg bulan camni. Saya ade beli ubat herba. Nak kempiskan perut. Sebab saya perut saya makin membuncit. Jadi, saya nak minta tolong pendapat semua. Adekah saya patut makan je ubat herba tu? Sebab ubat herba tu ada warning *orang mengandung tak boleh makan*

    ReplyDelete
  66. Hai...sy dh kwin 10 bln...skrg period lewat 3 hr...br pas demam...pnggang ,prut skit mcm nk period...tp cuma bleading sikit ja,secalit...prut plak rs keras...

    ReplyDelete
  67. Bila kita dah kawin, memang penting mencatat waktu kita period.. Hihi, kalo bukan untuk pregnant, untuk elakkan pregnant, maklumla kang anak blm merangkak lagi, udah kabarin gembira mahu dapat adik lagi 9 bulan... Hahaha

    ReplyDelete
  68. Assalam :)..ada kemungkinan untuk saya hamil tak kalau bersetubuh bersama suami 4hari selepas haid? Haid pada 1-4hb dan hari ke 8 tu bersetubuh..ada itu waktu subur saya?

    ReplyDelete
  69. Assalam,

    Saya nk tnya saya ada keluar darah coklat pagi td dan rasa mcm senggugut yang teramat.Tp period saya belum tarikh lagi.

    TQ

    ReplyDelete
  70. Salam,sy dh 2hari delay....badan letih,rase nk tdo je...klu sy cek upt dh bole nmpak ke?

    ReplyDelete
  71. saya dah 3minggu delay period... cek upt negative lagi, hari ke 10 delay period ada brown spot sehari je pas tu bersih.... sekarang still sakit mcm sengugut... saya pjj dengan suami jumpa pn time cuti sekolah hujung tahun hari tu.... adakah saya pregnent atau tak.........

    ReplyDelete
  72. Hai cikla. Seronok bace kisah symptom org nk preggy ni. Skrg da 5feb2014.. Smlm birthday cx, cx baru 3month kawen but really want a baby. Skrg tgh tgu due period. Risau sgt. Hrp sgt lekat. Stkt ni demqm melarat, perut kembung, sllu kentut dan sendawa, krem kaki, loya mual pon ade. 2month b4 cpt 4hari period. Meaning bulan 1&2 after married. Org kate biade kalo cpt, possibility nxt month nk lekat. Cx hrp sgt3 lekat. Doakan cx ya cikla :)

    ReplyDelete
  73. salam..sy dah lewat period sminggu lebih.sy dah g klinik wt upt tp -ve tp bile scan doc kate dah ade tp kecik sgt tgu seminggu lg dtg cek plak.nk di jadikan cite pg td bgn tgk ade kluar drh ckt dan perut rasa xselesa..takut la,ngndung ke x ni...huuuu..dah setahun kawen

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam.. Allahamdulillah sy tgh preggy 6mggu tp slalu sakit dekat bhgian sebelah kiri n kemaluan terasa cam kebas jer.. pinggang n perut pon sakit.. sy risau coz 3thn lepas pernah keguguran.. ank sulong dah umur 8thn n sy harap sgt kali ni xder apa2 mslh.. nauzubillah. .

      Delete
  74. tanda2 semua tu ada.. tp x wat upt test ag.. spatutnya 28/1 ritu dh peyed.. tp x peyed2 ag ni.. rini hr plg x selesa.. rs penat.. pening..mual.. perut slalu rs kejang...

    ReplyDelete
  75. Saya pun nk share juga...sbnrnya sya sedih sgt hr ni..tibe2 kuar period...sbb sya dh terlepas period 2minggu..sya jangka hamil tp x..sbb sblun ni...rasa sakit bahagian bawah perut dn rasa sakit breast.

    ReplyDelete
  76. Sy pernah preggy last year bulan 8. Masa awal kehamilan sy x perasan sy mengandung. Sy cuma rasa sakit cramp mcm nak period je. Mula2 sakit dia x kuat tapi makin lama sakit mcm mencucuk2. Saya bawa pergi klinik, dr. Buat upt ternyata +ve. Terkejut saya. Walaupun dah tau sy preggy sakit masih ada namun makin teruk dan beransur hilang selepas minggu ke 7. Masuk minggu ke 8 saya scan tapi xda denyutan jantung. Doc suruh saya tunggu lagi seminggu. Lepas tu scan lagi sama juga xda denyutan. Akhirnya saya di diagnosis sebagai BLIGHTED OVUM. Tamat trimester pertama saya keguguran 'complete misscariage'.

    Kesilapan saya ketika itu adalah saya menyapu minyak panas ketika saya masih belum tahu saya preggy.
    Kerja dalam keadaan stress.
    Kurang rehat dan aktivi lasak.
    Banyak berjalan jauh.

    Ini semua ketika saya belum tahu saya mengandung...

    ReplyDelete
  77. Assalamualaikum semua.... just nk tnya pendapat..... sya dh kawin2 thn lebih...sblom nh alhamdulilah cycle period tiap2 bln mai cma awal atau lewat 1 ari ja.....pada 7/3 dan 8/3 (cd 25 n 26) sya rasa mcm nk dtg period.... tp xdtg..msa tu mengalami pedih perut rasanya angin kot...tp bla makan pun masih rsa pedih2.... skrang sya dh lewat 3 ari period n langsung xdak tanda2 nk mai period...sya cuba buat upt pda hari ke2 sya lewat period sya guna clear blue...tp hampa not pregnant.... huhu sya arap sgt2 bln nh ada rezeki utk sya n asben...

    ReplyDelete
  78. Menurut pakar yg saya tanya.untk check betul2 confirm pregnant atau tak,tunggu aftr 3weeks misperiod

    ReplyDelete
  79. Assalamualaikum semua..sy dh kawen setahun lebih..bru ni sy lewat period 1 minggu n check upt ade 2 line tp 1 lg line kabur..sy ade jumpe doc utk scan tp doc suruh datang 1 mggu lg sbb masih awal n kalau scan nnti tak nampk..pstu td pg saja check upt lg tp ade 1 line plak..lg sy risau samada sy pgnant ke tak..tp sy harap ada rezeki kali ni..dh lama tunggu..kwn2 doakn sy yer..semoga kita semua trmkbul dkurniakn zuriat..amin

    ReplyDelete
  80. Salam.
    Nak tanya pendapat..
    Sye selalu rasa loya. Pening . Cpt letih.
    lagi2 selalu pegi tandas buang air kecil. Sakit perut mcm sembelit . Sepatutnya dah period tapi ni dah lewat. Nape ek?

    ReplyDelete
  81. męŋāŗįķ... macam-māçām pęŋgālāmāŋ ādāāāāā.... ;)

    ReplyDelete
  82. Salam....sy dh 2bln lbh kwen....
    Tp bln nie blm due dte period.due date 23.7nie...tp dlm bln nie sy trasa bhgian perut besar spt bloated.. Kelmrin sdh bt ujian upt tp hasilnya -ve..
    Ari nie plk....dr pg ase cram n skt mcm sggugut ..n kuar spttg coklt muda n drh pudr skit je.ptg td dh xde...cma nk taw adkh sy hmil?

    ReplyDelete
  83. salam kenal.
    wana dulu time pregnant kan Maisarah just nampak 2 tanda, iaitu period delay 1 minggu dr tarikh sepatutnya sebab cycle period memang sentiasa tepat dan rasa mengah bila naik tangga. pelik juga sebab mengah, selalunya tak rasa cmtu. then cek, buat confirmation dengan 3 jenis kit..heee..kit yg dibeli dgn kit lab.hihi.alhamdulillah :) bagi yang masih lagi berusaha tu, teruskan berusaha. Maisarah pun sekarang dah nak masuk 4 tahun, so kita tunggu ujung bulan ni untuk any good news tentang adik baru :)

    ReplyDelete
  84. Salam , nak tanya.. saya bru saja habis period masa raya ke 3 lepas.. tp smnjak 2 3 hari ni knp saya rasa dr pngang ke perut rasa cekang dan tak slesa.. bila cuba tekan bwh pusat ni rasa keras.. bila tido kena megiring.. breast pn sangat cekang sngat.. rasa loya spnjng hari .. letih bila bergerak.. bila duduk rasa prut cekang.. sy patut tngu bln ni tak tgk period delay ke tak baru bt upt.. sbb dh sthun sy nikah sblm ni cek asyik negtif tkt kcewa lg.. tp bln ni ja sy rasa lain tak mcm sblm nI..

    ReplyDelete