21 January 2014

Ayat Pendinding Diri

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, petikan ayat ini telah menjadi amalan aku sejak mendengar ianya dipasang di Ikim FM pada jam 9.10pagi. Jadi hafal sebab bila otw ke ofis mesti dengar. Mula-mula musykil jugak apa fungsi ayat ni, sebab maksudnya aku tak berapa pasti dan tak berapa faham. Bila google pun tak jumpa. Tapi still jugak amalkan bila otw ke ofis dan setelah selesai solat.

Sampailah dalam 2-3minggu lepas, ada seorang kawan bagi petua. Katanya bila baca potongan ayat ni waktu makan di restoran luar, boleh mengelakkan benda-benda yang tak baik (contoh: santau).

Jadi eloklah kita amalkan petikan ayat ini supaya ia menjadi salah satu amalan harian kita. Mula-mula memang senang lupa atau senang miss. Tapi lama-lama rasa lain macam bila tak baca. Akan rasa lebih yakin dan rasa lebih selamat.

Insyaallah..


AYAT PENDINDING DIRI“Bismillahi lazi la yadurru ma’as mihi syai’un fil ard, wala fissama’i wahuassami’ul ‘alim…” 


KEGUNAAN AYAT PENDINDING DIRI:

Cara menggunakannya :


1. Bila hendak pergi kesesuatu tempat yang berisiko atau merbahaya, atau bermusafir atau balik kampung atau hendak membuat sesuatu perkerjaan yang berisiko atau pulang kerumah daripada melakukan sesuatu perkerjaan yang berisiko, maka baca ayat ini 7x. 


2. Jika bacaan tersekat-sekat atau ada gangguan ketika membaca ayat ini, berehat dahulu. Setelah berehat baca lagi sehingga 7x bacaan lancar baru teruskan perjalanan atau perkerjaan tersebut. 


3. Amalkan bacaan di atas 3x tiap-tiap lepas solat sehari untuk sebatikan dalam badan agar Allah melindungi kita daripada segala bahaya atau sebarang MUDARAT pada hari berkenaan. 


4. Jika hendak menjamah makanan/minuman diluar rumah seperti di restoran dan R&R,sila baca dalam hati 3x,jika makanan tersebut mengandungi racun/santau,dengan izin Allah cawan/pinggan itu pecah. 


5. Jika hendak menaiki kenderaan,baca juga ayat ini 3x supaya kita akan dielakkan dari sebarang malapetaka seperti accident dan sebagainya. 


6. Jika kita menjalankan perniagaan,insyaAllah kita tidak akan menanggung sebarang kerugian jika mengamalkannya 3x tiap-tiap lepas solat. 


7. Bagi mereka yang bertugas sebagai Perawat Islam atau pesakit gangguan jin dan orang biasa juga,kesan amalan 3x tiap lepas solat ini juga akan dapat mengunci tubuh mereka dari dimasuki jin. 

Sumber dari : sini

No comments:

Post a Comment